Muzee în eter

Colonel (r) inginer UNGUR FLORIAN – YO5BWQ

Aflat la a XIV-a ediție, programul INTERNATIONAL MUSEUMS WEEKENDS din acest an a continuat să fie promotorul întâlnirilor în eter al celor mai importante muzee ale lumii.
Diversitatea muzeelor a cuprins locuri din 4 continente (Europa, Africa, America de Nord, Australia) reprezentând atât sit-uri arheologice, cât și fortificații, castele medievale, muzee ale naturii ori vase și corăbii aflate în largul mărilor și oceanelor, muzee militare, dar și cele dedicate evoluției tehnicii (radio, automobile, avioane ș.a.).
Demn de remarcat este faptul că operatorii radio ai tuturor entităților muzeistice participante la această întâlnire pe calea undelor radio au dat dovadă de o înaltă pregătire tehnică, abordând în QSO-uri (legăturile radio bilaterale) diferite moduri de lucru, atât analogice (Cw, SSB, AM, FM) cât și digitale (SSTV, RTTY, PSK, Echolink).
Casa-Muzeu RADIONOSTALGIA-BRUSTURI a participat la acest eveniment internațional activând în eter indicativul special de radio YQ 0 RN având ca operator pe subsemnatul (YO 5 BWQ).
În cele 2 weekend-uri, respectiv 20-21 și 27-28 iunie au fost realizate 650 de QSO-uri (legături bilaterale) cu stații din 4 continente reprezentând atât entități muzeale, cât și asociații nonguvernamentale, cluburi sportive și fundații.
Dintre cele mai interesante entități muzeistice contactate pe calea undelor radio, menționez următoarele:
– Royal Marines Museum (Anglia)
– Melbourne Museum (Australia)
– Deutsches Museum (Germania)
– Queen Victoria Museum (Australia)
– South African Institute of Electrical Engineers (Africa de Sud)
– Spitfire Memorial Museum (Anglia)
– Fort Dunree Military Museum (Irlanda)
– World War One Remembrance Museum (Anglia)
– Railway Museum of Thessaloniki (Grecia)
– Royal Signals Museum (Anglia)
– Radar Museum (Canada)
– Wall Ancient Roman Site (Anglia)
– Wireless Hill Museum (Australia)
Acestea au fost doar câteva din cele 352 de entități muzeale care au activat în întreg spectru al undelor radio pe timpul activităților.
Întâlnirea în eter a entităților muzeale a constituit încă un exemplu pentru pledoarie radioamatoricească, eveniment care a permis, pe de o parte, fiecărui participant autodepășirea în tehnica operării radio, iar pe de altă parte, o mai bună colaborare între națiuni și popoare pe fondul respectului reciproc și militantismului pentru o lume a păcii și colaborării.
Urmare a rezultatelor obținute pe parcursul acestui eveniment internațional, Casei-Muzeu RADIONOSTALGIA-BRUSTURI i-a fost acordată diploma INTERNATIONAL MUSEUMS WEEKENDS-2015, numărul 33.
Obținerea acestor performanțe a fost posibilă și ca urmare a unei pregătiri minuțioase din punct de vedere tehnic a aparaturii de radioemisie și antenelor performante, și nu în ultimul rând, favorizarea propagării ionosferice de excepție din această perioadă.
Cu mulțumirea sufletească a participării la acest mare eveniment, intenționez ca și anul viitor să fiu părtaș la o nouă întâlnire pe calea undelor în cadrul INTERNATIONAL MUSEUMS WEELENDS-2016.
Până atunci, un călduros 73 & 55 tuturor!!!

Leave a Comment